دانستنیها و سوالات متداول
لبنیات از زمان تولید تا مصرف باید در زنجیره سرمایش مناسب قرار داشته باشه و به دست مصرف کننده برسه. گاهی شرایط نگهداری در فروشگاه مناسب نبوده یا بسته بندی هنگام حمل آسیب دیده و باعث میشه محصول در گرما خراب شه. پس قبل از خرید، تاریخ مصرف و ظاهر محصول رو در فروشگاه چک کنید و مطمئن شین بدنه آسیبی ندیده و سرمایش کافی بوده. در صورت وجود مشکل در تعویض محصول توسط فروشنده هم سریعاً از طریق فرم شکایات به ما اطلاع بدید.
شرایط نگهداری محصولات لبنی بسته به نوع محصول و دمای نگهداری متفاوته. خلاصه این شرایط رو در جدول ببینید:
نام فرآوردهها | شرایط نگهداری | مدت زمان نگهداری |
---|---|---|
شیر پاستوریزه | کمتر از ۵ درجه | باتوجه به کیفیت شیر ۲ تا ۵ روز است |
خامه پاستوریزه | کمتر از ۵ درجه | حداکثر ۱۰ روز |
ماست پاستوریزه | کمتر از ۸ درجه | حداکثر ۱۰ روز |
کشک پاستوریزه | کمتر از ۸ درجه | حداکثر ۴۰ هفته |
کره پاستوریزه | در یخچال کمتر از ۵ درجه | ۱ ماه |
دوغ پاستوریزه | در یخچال ۸ درجه | ۲ ماه |
پنیر پاستوریزه | در یخچال ۸ درجه | ۳ ماه |
شیر استرلیزه | دمای محیط | ۶ ماه |
خامه استرلیزه | دمای محیط | ۶ ماه |
انواع شیر طعم دار استرلیزه | دمای محیط | ۶ ماه |
کره پاستوریزه | در فریزر ۱۸- درجه | ۱ سال |
خیر، هرچند بهترین منبع کلسیم لبنیاته ولی نداشتن تحرک کافی باعث تحلیل بافت استخوانی میشه. ورزش و تحرک در طول شبانه روز و استفاده مناسب از آفتاب مستقیم به مدت حداقل ۱۰ دقیقه در روز رو هم فراموش نکنید.
نکته بعدی جایگزین کردن نوشیدنیهای طبیعی مثل دوغ کفیر، آبمیوههای طبیعی و … بجای نوشیدنیهای کافئیندار و انواع نوشابهها و انرژی زاهاس که در پیشگیری از پوکی استخوان به شما کمک میکنه.
دوغ از رقیق کردن ماست با آب درست میشه، در حالیکه کِفیر از اضافه کردن مستقیم مایه کِفیر (که باکتریهای لاکتیک و مخمر کِفیر داره) به شیر تولید میشه. بهبود بیماریهای گوارشی و تنظیم فشار خون، موثر در زیبایی پوست بدلیل داشتن ویتامینهای گروه B و A، موثر در افزایش حرکات روده و رفع یبوست و تقویت سیستم ایمنی بدن بخشی از ۱۴ خاصیت کفیر هست.
ردیف | نوع ویتامین | مقدار در یک لیتر/ میلی گرم | نیاز روزانه انسان بالغ/ میلی گرم |
---|---|---|---|
۱ | A | ۲-۲/۰ | ۳/۱-۲/۱ |
۲ | B1 | ۴/۰ | ۴/۱-۲/۱ |
۳ | B2 | ۷/۱ | ۷/۱-۶/۱ |
۴ | B6 | ۶/۰ | ۲-۹/۱ |
۵ | B12 | ۵۷/۳ میکروگرم | ۱۰ – ۳ میکروگرم |
۶ | C | ۲۰ – ۵ | ۱۰۰ – ۳۰ |
۷ | D | ۰۰۰۸/۰ | ۰۰۲۵/۰ |
کشک به دلیل میزان بالای پروتئین و کلسیم بسیار مفیده. میزان انرژی تولید شده با ۱۰۰ گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کیلو کالریه که میتونه بعنوان یکی از تامینکنندههای انرژی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی روزانه قرار بگیره. کشک، ضدعفونیکننده دستگاه هاضمه (معده، روده کوچک و روده بزرگ)، یک غذای مقوی که گرسنگی رو کم میکنه. تازه، همه خواص شیر(کلسیم، چربی، پروتئین و بعضی از ویتامینهای گروه ب) رو داره.
ارزش غذایی یک لیوان دوغ و نوشابه رو ببنین و خودتون مقایسه کنیدکه چرا دوغ بهترینه:
ردیف | مواد مغذی | دوغ (گرم) | نوشابه (گرم) |
---|---|---|---|
۱ | پروتئین | ۱۷ | ندارد |
۲ | چربی | ۱۰ | ندارد |
۳ | کلسیم | ۶/۰ | ندارد |
۴ | فسفر | ۴۷/۰ | ندارد |
۵ | ویتامین A | ۶/۰-۰۶ /۰ | ندارد |
۶ | ویتامین B1 | ۰۲ /۰ | ندارد |
۷ | ویتامین B2 | ۸/۰ | ندارد |
۸ | ویتامین D | جزئی | ندارد |
۹ | مواد نگهدارنده | ندارد | دارد |
۱۰ | مواد رنگی | ندارد | دارد |
۱۱ | آب | ۹۴۵ | ۸۹۴ |
۱۲ | مواد قندی | ۲۵ (لاکتوز) | ۱۰۴ |
۱۳ | انرژی | ۲۶۰ | ۴۰۳ |
پنیر منبع بسیار خوبی از ویتامین گروه A و D پروتئین، کلسیم و فسفره. ۴۵ گرم پنیر به اندازه یک لیوان شیر ارزش غذایی داره. مصرف روزانه ۳۵ تا ۴۵ گرم پنیر توصیه میشه. مصرف پنیر، کمخونی رو جبران میکنه. برای جلوگیری از پوکی استخوان و بیخوابی مفیده. در درمان زخمهای قرنیه چشم، ترمیم زخمها، بهبود امراض صفراوی و پیشگیری از ضعف شنوایی هم موثره.
جلوگیری از عفونتهای قارچی، ایجاد تعامل هورمونی، محافظت در برابر آسیبهای سلولی، ایجاد قدرت در عضلات، جلوگیری از ایجاد تومور،کره مملو از ویتامین های محلول در چربی به ویژه ویتامین D هست که می تونه به جذب حداکثری کلسیم کمک کنه.