در فصول سرد شیر غنیشده بخورید
شیر کمچرب، مغذیترین نوشیدنی
به طور طبیعی چربی شیر ۳.۵ درصد است. شیرهایی با چربی بالاتر از ۲.۵ درصد پرچرب و پایینتر از آن کمچرب محسوب شده و آن دسته از شیرهایی که بین ۰.۵ ـ ۰.۱ درصد چربی دارد را در اصطلاح شیر خامه گرفته گویند .
شیرهای با ۱.۵ درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند و چربی خون بالا و بیماری زمینهای ندارند، مناسب است .
شیرهای ۲.۵ درصد برای کودکان ، ورزشکاران و افرادی که پرتحرکند و شغلهای سنگین دارند توصیه میشود و شیر خامه گرفته بهدلیل چربی اشباع صفر ، نداشتن کلسترول و دارا بودن کلسیم و فسفر بالا مغذیترین شیر به شمار میرود و میزان انرژی آن ۱۰ تا ۳۰ کالری از سایر شیرهای کمچرب پایینتر است و مصرف روزانه آن پیشنهاد میشود .
در فصول سرد شیر غنیشده بخورید
در فصول سرد سال اغلب هوا ابری و هنگام وارونگی هوا ، عبور نور از ذرات ریزآلایندهها کم و گاهی ناممکن میشود و امکان ایجاد ویتامین D3 برای جذب کلسیم در بدن دشوار میشود . از سوی دیگر برودت هوا از تحرک افراد کاسته و قدرت جذب کلسیم از طریق استخوانها کاهش مییابد بنابراین استفاده از شیرهای غنیشده با آهن ، کلسیم ، ویتامینهای B ،A و به ویژه ویتامین D تأثیر مطلوبی بر پروسه هورمونی گذاشته و به تقویت بدن و استخوانسازی کمک میکند .
شیر ساده طعمدار
طبق استاندارد ، رنگ و مزه شیرهای طعمدار باید طبیعی باشد ، اما اگر ترکیبات طبیعی یافت نشود تولیدکنندگان میتوانند در حد مجاز از افزودنیهای سنتزی استفاده کنند . این افزودنیها گرچه به اندازه ترکیبات فنولی موجود در قهوه و کاکائو روی قدرت جذب کلسیم و پروتئین شیر تأثیر سوء نمیگذارد ، اما مصرف روزانه و مستمر آن به ویژه در کودکان میتواند عوارضی ایجاد کند .
از سوی دیگر بنا به گفته متخصصان علوم غذایی ، برخی شیرهای طعمدار در مقایسه با شیرهای ساده در درجه دوم کیفیت قرار دارد و اغلب برای کاهش بار میکروبی ، شیر دو تا سه بار پاستوریزه میشود و این خود از ارزش تغذیهای محصول میکاهد .