ضرورت مصرف لبنیات و نقش آن در ایجاد سلامتی
به بهانه فرا رسیدن هفته سلامت:
گروه شیر و لبنیات مهمترین منبع تأمین کلسیم مورد نیاز بدن به شمار می روند.
به گزارش روابط عمومی صنایع شیر ایران (پگاه)، کلسیم در تشکیل استخوان و دندان و استحکام آنها نقش ضروری و ۹۹ درصد کلسیم بدن در استخوانها قرار دارد؛ در این گروه علاوه بر شیر، فرآوردههای آن مانند ماست، پنیر و کشک قرار میگیرند.
مواد غذایی این گروه علاوه بر کلسیم و فسفر دارای پروتئین و انواع ویتامینهای گروه A و B نیز هستند. مصرف گروه شیر و لبنیات به دلیل آنکه مهمترین منبع کلسیم و فسفر است، برای استحکام دندانها و استخوانها موردنیاز بوده و به دلیل داشتن ویتامینA برای رشد و سلامت پوست نیز مفید است.
مواد غذایی که در این گروه قرار میگیرند، ارزش غذایی مشابه دارند و میتوانند به جای یکدیگر مصرف شوند؛ مقدار مواد مغذی مانند کلسیم و پروتئین موجود در یک واحد از گروه شیر و لبنیات با هم برابرند.
میزان توصیه شده روزانه از گروه شیر و لبنیات، ۲ تا ۳ واحد است که هــر واحــد معــادل ۲۴۰ میلیلیتر یا یک لیوان شیر یا ماست، ۴۸۰ میلیلیتر یا دو لیوان دوغ و یا ۴۵ گرم پنیر است.
شیــر یک غذای کامل است و به دلیل دارا بودن انواع املاح و بسیاری از ویتامینها نقش مهمی در رشــد و حفظ سلامت انسان دارد.
چربی شیر به دلیل دارا بودن ۱۰ تا ۱۵ درصد اسیدهای چرب کوتاه زنجیره قابلیت هضم بالایی دارد. همچنین چربی شیر دارای اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز بدن است.
پروتئینهای شیر، منبع مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز روزانه بدن هستند؛ نیم لیتر شیر ۲۰ تا ۲۵ درصد از کل پروتئین موردنیاز روزانه افراد بالغ را تامین می کند و دارای مقادیر قابل توجهی از تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن است.
با مصرف ۳ تا ۴ واحد شیر و فرآوردههای لبنی نزدیک به ۱۰۰ درصد از کل نیاز روزانه بالغان به کلسیم برآورده میشود؛ دریافت کافی کلسیم در برنامه غذایی روزانه، برای پیشگیری از پوکی استخوان ضروی است.
نقش کلسیم در بدن
«کلسیم»، عامل استحکام استخوان است؛ کلسیم کافی باید در غذای نوجوانان پیش از بلوغ وجود داشته باشد تا استخوانها تراکم مناسبی بیابند و در سالمندی به پوکی استخوان مبتلا نشوند.
کلسیم برای عملکرد عضلات ضروری است و تا کلسیم وجود نداشته باشد، حرکت، امکانپذیر نیست؛ انتقال پیامهای عصبی با واسطه «یون» کلسیم انجام میشود؛ کلسیم در یکی از مراحل انعقاد خون دخیل است.
عوارض کمبود کلسیم
عوارض کمبود کلسیم در کودکان «راشیتیسم»، در میانسالان « ستئو مالاسی» و در بزرگسالان «استئوپروز» است.
میزان موردنیاز کلسیم روزانه۸۰۰ تا۱۲۰۰میلیگرم است.
منابع کلسیم کدامند؟
انواع لبنیات، غنیترین و بهترین منبع کلسیم هستند و کلسیم موجود در آنها به راحتی جذب میشود؛ هر لیوان شیر، ۳۰۰ میلیگرم کلسیم دارد که یک سوم نیاز روزانه ما را تأمین میکند.
ماست، پنیر و بستنی و فرآوردههای حاصل از شیر، کلسیم قابل توجهی دارند؛ ماهی نیز منبع خوبی برای کلسیم است، زیرا ماهیهایی چون ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین، مقدار مناسبی کلسیم دارند؛ بیشتر سبزیهای سبزرنگ نیز، کلسیم زیادی دارند.
اسفناج، کلم، کلم بروکلی، جعفری و بادام هم کلسیم بالایی دارد که با کشمش و انجیر و خرمای خشک، میان وعدههایی مناسب و مقوی هستند.
جالب است بدانیم که گوشتها و میوهها کلسیم بالایی ندارند.
برای تأمین کلسیم روزانه، دست کم دو لیوان لبنیات موردنیاز است؛ به علاوه باید از سبزیها و حبوباتی که کلسیم قابل توجهی دارند نیز، بیشتر استفاده کنیم.
روابط عمومی شرکت صنایع شیر ایران
#پگاه
#شرکت_صنایع_شیر_ایران