دانستنیها و سوالات متداول
مغز ما در کارهای روزانه علاوه بر مصرف فسفر، نیازمند کلسیم هم هست و اگر در سیستم گوارش کلسیم نباشه، مغز برداشت کلسیم از بانک کلسیم بدن (مغز استخوان) رو میده که این یعنی پوکی استخوان تدریجی. بیماری که در ایران روز به روز بیشتر میشه و بیماری خاموشی هم هست. باور کنید کلسیم مهمه براتون. کلسیم در تنظیم فشارخون، ضربان قلب، تنظیم اسیدیته معده و انقباضهای عضلانی و سوزاندن چربیهای دور کمر و شکم و جلوگیری از چاقی هم بسیار موثره. بهترین راه جلوگیری از پوکی استخوان پیشگیریه! درمان پوکی استخوان اصلا آسون نیست. با مصرف دائم لبنیات و ویتامینD، ورزش و استفاده مناسب از نور آفتاب میشه جذب کلسیم در بزرگسالی رو کمی بالا برد.
شیر در دین اسلام و قرآن کریم به عنوان یک غذای کامل و معجزه الهی برای بشر یاد شده (سوره نحل). علم و پژوهشهای قدیم و جدید هم این موضوع رو تائید میکنه. شیر غذای بدون جایگزینیه که در مصرف انبوه و تولید صنعتی، از نژاد خاص گاوهای پرورش یافته برای شیردهی به دست میاد. تبلیغ شیر برای ارتقای سلامت جامعه است و پیشگیری از بیماریهای عمومی. لطفا هرحرفی رو بدون تحقیق نپذیرید و از خوردن شیر دور نشید!
اصلا این طور نیست و نباید به هر شایعه ای گوش بدید. در سیستم گوارش انسان میلیونها باکتری مفید زندگی میکنن که نقش مهمی در سیستم ایمنی، هضم و جذب غذا دارن. اسم این باکتریهای سودمند پروبیوتیکه. بعضی محصولات مثل پنیر و ماست با این باکتریها تولید میشن که فراسودمند هستن و عین یک مکمل میتونن بهتون خدمت کنن.
به هبچ وجه درست نیست! شیر جاذب بو و بسیار حساسه. یه قطره وایتکس در یک کارخونه شیر، میتونه محصول رو خراب کنه. نکته مهمتر اینکه، اگر چنین اتفاقی بیافته با حس بویایی میشه فهمید. ماندگاری شیر با فرایند حرارتی و بستهبندی صنعتی انجام میشه و استفاده از هرگونه موادنگهدارنده در صنعت ممنوعه.
شرکت صنایع شیر ایران از سال ۱۳۳۳ به عنوان اولین کارخونه صنعتی شیر ایران داره کار میکنه و سالهاست با برند پگاه به شما خدمت میکنه. این شرکت هیچ وقت از هیچ افزودنی یا روغنی در محصولاتش استفاده نکرده و در هیچ لیستی نبوده. این موضوع همون زمان هم از سوی وزارت بهداشت تکذیب شد اما متاسفانه هنوز برخی برای تخریب لبنیات ازش سواستفاده میکنن.
محصولات استریل (درپاکتهای ۶ لایه) در دمای محیط ۴ تا ۶ ماه، بسته به نوع محصول و بسته بندی قابل نگهداریه ولی بعد از باز شدن بسته بندی، باید در یخچال باشه و طی ۵ روز مصرف بشه. محصولات با ماندگاری بالا به دلیل نوع بسته بندی بیشتر میمونه و هیچ ماده نگهدارندهای نداره.
شیر در دامداریهای صنعتی ایران هم مثل دیگر کشورها با استاندارد، نژاد مشترک و فرمول غذایی یکسان تولید میشه و ارزش غذایی برابری با شیرهای تولید شده درخارج از کشور داره؛ اما ممکنه طعم و بوی شیرها تفاوت داشته باشه که به دلیل جغرافیا و شرایط محیطی زندگی گاوهاست.
پاستوریزه کردن شیر با دمای ۷۵ تا ۷۸ درجه سانتیگراد انجام میشه و شیر به مدت ۱۵ ثانیه گرم و بلافاصله تا دمای کمتر از ۵ درجه سانتیگراد سرد میشه. اینطوری میکروبهای بیماری زای شیر به طور کامل از بین میره. هموژنیزه کردن هم همین اتفاق به اضافه اینه که چربی شیر، تحت فشار بسیار زیاد خرد و یکنواخت میشه. استریل شدن، هم آنزیمهای مقاوم به حرارت رو غیرفعال میکنه؛ به طوری که شیر به مدت ۲ تا ۴ ثانیه دردمای ۳۵ تا ۱۴۵ درجه سانتیگراد حرارت میبینه که همه میکروبهای بیماریزا و غیربیماریزا کاملا از بین میره.
شرایط نگهداری محصولات لبنی بسته به نوع محصول و دمای نگهداری متفاوته. خلاصه این شرایط رو در جدول ببینید:
نام فرآوردهها | شرایط نگهداری | مدت زمان نگهداری |
---|---|---|
شیر پاستوریزه | کمتر از ۵ درجه | باتوجه به کیفیت شیر ۲ تا ۵ روز است |
خامه پاستوریزه | کمتر از ۵ درجه | حداکثر ۱۰ روز |
ماست پاستوریزه | کمتر از ۸ درجه | حداکثر ۱۰ روز |
کشک پاستوریزه | کمتر از ۸ درجه | حداکثر ۴۰ هفته |
کره پاستوریزه | در یخچال کمتر از ۵ درجه | ۱ ماه |
دوغ پاستوریزه | در یخچال ۸ درجه | ۲ ماه |
پنیر پاستوریزه | در یخچال ۸ درجه | ۳ ماه |
شیر استرلیزه | دمای محیط | ۶ ماه |
خامه استرلیزه | دمای محیط | ۶ ماه |
انواع شیر طعم دار استرلیزه | دمای محیط | ۶ ماه |
کره پاستوریزه | در فریزر ۱۸- درجه | ۱ سال |
لبنیات از زمان تولید تا مصرف باید در زنجیره سرمایش مناسب قرار داشته باشه و به دست مصرف کننده برسه. گاهی شرایط نگهداری در فروشگاه مناسب نبوده یا بسته بندی هنگام حمل آسیب دیده و باعث میشه محصول در گرما خراب شود. پس قبل از خرید، برودت محصول پاستوریزه رو در فروشگاه چک کنید ومطمئن شید بدنه آسیبی ندیده و سرمایش کافی بوده. در صورت وجود مشکل هم سریعا با واحد شکایات ما تماس بگیرید.
جای نگرانی نیست! لاکتوز، قند اختصاصی شیره و این قند در جهان، فقط در شیر وجود داره. در بدن ما، آنزیم لاکتاز وظیفه تجزیه قند لاکتوز رو بر عهده داره. کسانی دلپیچه میگیرن که بعد از مرحله شیرخوارگی، شیر در رژیم غذایی کودکیشون کم و یا قطع شده. حالا در بزرگسالی نفخ، دل پیچه و اسهال میشن. اگر میخوایی از مزایای شیر بی بهره نباشی، میتونی با مصرف تدریجی شیر (یا آمیختن آب خوردن با اندکی شیر) کم کم آنزیم لاکتاز رو در بدنتون ایجاد کنین تا عدم پذیرش بدن به لاکتوز شیر به تدریج رفع بشه. اگر هم حوصله نداری! شیر کم لاکتوز بخر.
هرگز خوردن شیر و فرآورده های شیری رو ترک نکنید چون باید هر روز به میزان کافی (۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم روزانه) کلسیم به بدنتون برسه. دریافت کافی ویتامین D و مصرف روغنهای غنی و اشباع مثل آفتابگردان، ذرت، زیتون و جایگزین کردن نوشابههای طبیعی (کفیر ،دوغ ، آب میوههای طبیعی و … ) بجای نوشابههای کافئیندار و انواع کولاها هم عامل مهم دیگه است. تحرک لازم در طول شبانه روز و استفاده مناسب از آفتاب مستقیم به مدت حداقل ۱۰ دقیقه در روز رو هم فراموش نکنید.
دوغ از رقیق کردن ماست با آب درست میشه، در حالیکه کِفیر از اضافه کردن مستقیم مایه کِفیر (که باکتریهای لاکتیک و مخمر کِفیر داره) به شیر تولید میشه. بهبود بیماریهای گوارشی و تنظیم فشار خون، موثر در زیبایی پوست بدلیل داشتن ویتامینهای گروه B و A، موثر در افزایش حرکات روده و رفع یبوست و تقویت سیستم ایمنی بدن بخشی از ۱۴ خاصیت کفیر هست.
کشک به دلیل میزان بالای پروتئین و کلسیم بسیار مفیده. میزان انرژی تولید شده با ۱۰۰ گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کیلو کالریه که میتونه بعنوان یکی از تامینکنندههای انرژی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی روزانه قرار بگیره. کشک، ضدعفونیکننده دستگاه هاضمه (معده، روده کوچک و روده بزرگ)، یک غذای مقوی که گرسنگی رو کم میکنه. تازه، همه خواص شیر(کلسیم، چربی، پروتئین و بعضی از ویتامینهای گروه ب) رو داره.
ارزش غذایی یک لیوان دوغ و نوشابه رو ببنین و خودتون مقایسه کنیدکه چرا دوغ بهترینه:
ردیف | مواد مغذی | دوغ (گرم) | نوشابه (گرم) |
---|---|---|---|
۱ | پروتئین | ۱۷ | ندارد |
۲ | چربی | ۱۰ | ندارد |
۳ | کلسیم | ۶/۰ | ندارد |
۴ | فسفر | ۴۷/۰ | ندارد |
۵ | ویتامین A | ۶/۰-۰۶ /۰ | ندارد |
۶ | ویتامین B1 | ۰۲ /۰ | ندارد |
۷ | ویتامین B2 | ۸/۰ | ندارد |
۸ | ویتامین D | جزئی | ندارد |
۹ | مواد نگهدارنده | ندارد | دارد |
۱۰ | مواد رنگی | ندارد | دارد |
۱۱ | آب | ۹۴۵ | ۸۹۴ |
۱۲ | مواد قندی | ۲۵ (لاکتوز) | ۱۰۴ |
۱۳ | انرژی | ۲۶۰ | ۴۰۳ |
پنیر منبع بسیار خوبی از ویتامین گروه A و D پروتئین، کلسیم و فسفره. ۴۵ گرم پنیر به اندازه یک لیوان شیر ارزش غذایی داره. مصرف روزانه ۳۵ تا ۴۵ گرم پنیر توصیه میشه. مصرف پنیر، کمخونی رو جبران میکنه. برای جلوگیری از پوکی استخوان و بیخوابی مفیده. در درمان زخمهای قرنیه چشم، ترمیم زخمها، بهبود امراض صفراوی و پیشگیری از ضعف شنوایی هم موثره.
جلوگیری از عفونتهای قارچی، ایجاد تعامل هورمونی، محافظت در برابر آسیبهای سلولی، ایجاد قدرت در عضلات، جلوگیری از ایجاد تومور،کره مملو از ویتامین های محلول در چربی به ویژه ویتامین D هست که می تونه به جذب حداکثری کلسیم کمک کنه.